Erik of het klein insectenboek

Erik of het klein insectenboek; geschreven door Godfried Bomans in 1941.

Een klein ventje Erik droomt dat hij tussen de insecten leeft. Hij stapt als ware in het schilderij “Wollewei” wat op zijn kamer hangt. Erik is in zijn dromen zelf ook klein, slaapt in een slakkenhuis en vliegt mee op de rug van een vlinder.

Godfried Bomans wil de lezer wijzen op de beperktheid van het bestaan en op de bekrompen en materialistische denkwijze van de mens. Thema’s zijn bijvoorbeeld hebzucht en superioriteit. De insecten zijn allemaal bezig met verzamelen van hun eigen eten en elk insect verkiest zijn eigen soort boven een ander. Zo voelen bijvoorbeeld de wespen zich zwaar verheven boven de bijen.

Grappig is om te weten dat dit boek gebaseerd is op een uitspraak van Leonardo da Vinci  Wij zijn alle bannelingen, levend binnen de lijsten van een vreemd schilderij. Wie dit weet, leeft groot. De overige zijn insecten.’ 

Naast het feit dat het boek lekker wegleest, vind ik het een interessante stelling; “Dat we allemaal leven binnen de kaders van ons eigen schilderij. En wat dacht je dan van de uitspraak “De mens die zich bewust is van z’n beperktheid, leeft groots.” Boeiend…

Godfried Bomans heeft ook veel rake spreuken achtergelaten zoals: “Het leven is meer maandagochtend dan zaterdagavond” 🙂

Godfried Bomans was de eerste tv persoonlijkheid in Nederland. Nog in de tijd van zwart wit en beschaafdheid. Leuk om eens wat te neuzen op You Tube.

Advertentie

Over zietroen

Een kijkje in het buitenleven & de moestuin, waar alles mooier lijkt en lekkerder smaakt. Leuk dat je mijn blog bezoekt. Snuffel maar even rond en laat een berichtje achter. Dat vind ik leuk!
Dit bericht werd geplaatst in inspiratie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s