de plofkip

  

De kuikentjes die met pasen dienst deden als attractie in het verzorgingshuis, kwamen van een broederij. Van de broederij gingen ze naar de boerderij (in Tiendeveen). Al snel bleken het echte plofkippen te zijn. Ze groeiden ontzettend hard, bijna geen veren, hadden hele dikke poten en waren aardslui. Puur gefokt voor het vlees. In vergelijking met de andere “gewone” kipjes in de ren ernaast, maakten ze een ongelukkige indruk. Wat een contrast!

De afgelopen tijd waren de kippen vaak het onderwerp van gesprek. Verbazing over de explosieve groei. Discussies over of we ze wel door onze keel zouden krijgen, hoe ze geslacht zouden worden (door een familielid met ervaring 😉 ) en of er al antibiotica in de beestjes zou zitten.

Eén tot twee generaties geleden was het slachten van je eigen dieren natuurlijk heel normaal. Voor ons was het toch een beetje vreemd om een eigen kippetje op het bord te hebben. Mooi verpakt in het koelvak doet het toch minder met je… Maar dat is ook vast de reden dat de bio-industrie kan blijven bestaan. Wat niet weet, wat niet deert, niet waar? Maaruh… wij weten het nu dus.

Over zietroen

Een kijkje in het buitenleven & de moestuin, waar alles mooier lijkt en lekkerder smaakt. Leuk dat je mijn blog bezoekt. Snuffel maar even rond en laat een berichtje achter. Dat vind ik leuk!
Dit bericht werd geplaatst in kletspraatjes, milieubewuster, Tiendeveen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

6 reacties op de plofkip

 1. esterenzo zegt:

  Mooie before and after foto´s, Peet!

 2. miek zegt:

  Jeee. Ik blijf het een behoorlijke confrontatie vinden, die plofkippies op de foto en die lekkere kuikentjes ernaast… En, hapte je het lekker weg? In de wetenschap dat ze in elk geval lekker hadden gescharreld/ of althans de mogelijkheid ertoe hadden?
  Ik blijf het een lastige vinden. Vind het moeilijk om het vlees/dier los te zien, dus heb altijd vegetarische periodes gehad. Maar vlees is lekker…
  Dus ons compromis is zoveel mogelijk biologisch vlees. Soms scharrel- en met broodbeleg doen we toch weer hypocriet. Lastig hoor, om helemaal ‘om’ te gaan! Maar dit gaat goed, vind mijn geweten fijn;-) Oh en vaker vis (maar of dat dan weer verantwoorde vangst is…?) en vegetarisch natuurlijk. Lekkel!

  Maar. Mooie foto’s! Haha.

  • zietroen zegt:

   Ha Miek,
   Dat je het vlees en het dier niet los van elkaar ziet, lijkt me al een goeie zaak. Ja, het was ook wel confronterend, dit hele kippen gedoe. Maar meer nog dat ik besefte dat wij als mens een speciale kip hebben gefokt (met als doel sneller/ meer geld te verdienen) dan om het dier uiteidelijk op te eten. Ik verbaas me steeds weer over hoe “wij” denken de natuur naar onze hand te kunnen zetten. Ik denk dat we dat letterlijk en figuurlijk weer terug op ons eigen bordje krijgen (lees Ehec) 😉
   Ik vind het net als jij belangrijk dat de dieren een goed leven hebben gehad. En welke maatstaven ik dan hanteer? Tja goeie vraag. Net zoiets als jij…. proberen bewust te zijn….soms biologisch, soms vegetarisch, soms….hypocriet.

   • miek zegt:

    Ja, dat denk ik dus ook, dat we nog wel op de koffie komen met dat gemanipuleer. Belachelijk, afschuwelijk, arme kippies die zo gefokt zijn! Sinds we meer geld uitgeven voor ons stukje vlees/dier ben ik mij ook meer bewust van de hap die ik in m’n mond steek. Ik wil ook de kindjes kunnen vertellen hoe het zit. Dan durf je toch geen bio industrie verhaal aan het stukje vlees op ’t bord te koppelen… Ai. Komt de hypocrisie weer om de hoek kijken… Lastig topic!

   • zietroen zegt:

    Ja blijft inderdaad lastig, dus laten we er vooral over blijven nadenken en discuseren, toch!? Nou… ennuh dikke duim voor je bio-aanpak! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s