Nieuwe aardappels en oude wijven

   

Voor iemand die is opgegroeid met een moestuin is dit misschien allemaal gesneden koek. Maar voor mij dus niet, het is allemaal nieuw. Ik leer steeds wat bij en geniet van al die smaken en kleuren. Degene die hier meer over wil weten kan hier

Foto linksboven: Nieuwe aardappelen. Dit zijn de aardappelen die half juni als eerste uit de grond komen. Je schilt ze niet, maar je schrapt ze (hieraan vooraf gaand kun je ze eerst ronselen. Dat betekent dat je ze in een emmer water zet en er met een oude klomp door heen rommelt. Voor de “stadse” onder ons; dit kan ook met de onderkant van een colafles. Na het ronselen is een groot deel van de schil er al af.) Je kookt ze gewoon 20 min. en met een beetje mosterd erbij smaken ze heerlijk!!!! Let wel, dit schrappen kan maar een korte periode. Als ze wat langer boven de grond zijn, zul je ze gewoon moeten schillen en is de smaak ook niet meer zo bijzonder.

Foto linksonder: De worteltjes uit de moestuin zijn veel zoeter en smaakvoller dan uit de supermarkt. Haast zonde om te koken. Daarom eten we ze vaak rauw met wat geitenkaas en walnoten. Een hele goeie combi vinden we zelf. (zie foto linksonder)

Foto rechtsonder: Dan de tuinbonen. Dat is een geval apart. Je vindt ze heerlijk of vindt ze niet te pruimen. Ze hebben een hele uitgesproken smaak. Wij eten ze wel eens met een uitgebakken uitje en zoute spekjes. Eerst de tuinbonen zo’n 10 min. koken en evt. dubbel doppen (dat wil zeggen, dat nadat je ze uit de grote boon hebt gehaald, ze ook nog van hun vliesje ontdoet). Als je ze wilt invriezen, hoef je alleen even de kook erover te laten gaan. Als je ze dan uit de vriezer haalt om te eten, kook je ze eerst weer een aantal minuten.

Hebben jullie nog recept-ideetjes voor deze groentes? Lijkt me leuk om eens te variëren en nieuwe combi’s te proberen. Ik houd me dus aanbevolen.

Bon apetitie

Over zietroen

Een kijkje in het buitenleven & de moestuin, waar alles mooier lijkt en lekkerder smaakt. Leuk dat je mijn blog bezoekt. Snuffel maar even rond en laat een berichtje achter. Dat vind ik leuk!
Dit bericht werd geplaatst in lekker eten, moestuin en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op Nieuwe aardappels en oude wijven

  1. XXMiek zegt:

    Wij hebben ook al genoten van de nieuwe aardappelen van oom hendrikus! Zalig. De worteltjes tip lijkt me ook geweldig, gaan we eens doen! Eergisteravond aten we ze zoals jij ze laatst op je blog had, met een stukje groen eraan. Erg leuk! Mijn moeder heeft een heerlijk recept met tuinbonen, crème fraiche gaat er dan nog bij door, en champignons, uitje en spekjes geloof ik? Erg goed. Maar ze zijn op vakantie, zal over ene paar weken hierop terugkomen:)

    • Liesbeth zegt:

      Dat recept van mama’s tuinbonen is met hamlappies ipv spekkies. Hamlapjes in reepjes bakken, en idd ui erbij. Champignons weet ik eigenlijk niet… Wel iets (kook?)romigs erbij. Jouw receptjes lijken lekker, Petra! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s